Przygotowania na drugą falę Covidu dla polskiej służby zdrowia

Dwie potężne dostawy jednorazowego sprzętu medycznego przybędą z Chin za sprawą ZARYS International Group, spółki z Zabrza.

Z powodzeniem zakończyliśmy dwie potężne dostawy jednorazowego sprzętu medycznego przybędą z Chin. Kombinezony ochrony biologicznej, maski medyczne i fartuchy chirurgiczne itp. trafią do polskich placówek służby zdrowia.

Wiele głosów ostrzega przed nadejściem kolejnej fali zachorowań na Covid – 19, tym groźniejszej, że równoległej do sezonu jesiennych przeziębień. Jednym z zaleceń jest szczególna dbałość o przestrzeganie zasad higieny osobistej. Pracownicy ośrodków zdrowia i szpitali potrzebują specjalistycznych zabezpieczeń. ZARYS International Group we współpracy z GEFCO Forwarding Poland zorganizował loty czarterowe, dzięki którym przyleciały do Polski dostawy jednorazowego sprzętu medycznego, który zwiększy bezpieczeństwo polskich lekarzy i pielęgniarek.

ZARYS od ponad 30 lat znajduje się w ścisłej czołówce dostawców sprzętu medycznego w Polsce. Z powodzeniem współpracujemy także z zagranicznymi kontrahentami. Właśnie za sprawą tej współpracy możliwe było zorganizowanie dwóch lotów czarterowych, samolotami Boeing 747 – 400F i An-124 Rusłan - jedne z największych maszyn lotniczych na świecie.

TRANSPORT

Boeing wyląduje 25 września w Międzynarodowym Porcie Lotniczym Katowice. Sprowadzona do Polski dostawa zajmuje 600 m³ powierzchni ładowni, co jest odpowiednikiem 18 tirów wypełnionych towarem. Ładunek zawiera wyroby medyczne oraz środki ochrony indywidualnej: kombinezony ochrony biologicznej, maseczki medyczne oraz fartuchy chirurgiczne.

Druga dostawa o wielkości 700 m³, odpowiednik 22 tirów, zostanie dostarczona na pokładzie samolotu An-124 Rusłan, do Portu Lotniczego Rzeszów-Jasionka, 26 września. Skład transportu stanowi kilkaset tysięcy pełnobarierowych fartuchów chirurgicznych.

Gwarancja ZARYS

Sprowadzony do kraju jednorazowy sprzęt medyczny jest objęty gwarancją jakości marki ZARYS. Wyroby powstały zgodnie z wymaganiami dotyczącymi produkcji środków ochrony indywidualnej oraz artykułów medycznych. Firma podlega kontroli jakości zgodnej z normami ISO13485:2016.

To pierwsze w historii polskiego rynku medycznego tak duże operacje logistyczne zorganizowane w tak krótkim czasie. Obie dostawy trafią do polskich szpitali, by chronić personel i pacjentów przed zakażeniem SARS-CoV-2.

Od początku wybuchu pandemii koronawirusa, pomimo trudnego czasu i wymagających skupienia zadań pracujemy nieprzerwanie. ZARYS International Group m.in. we współpracy z GEFCO Forwarding Poland zbudował most lotniczy, dzięki któremu dotychczas dotarło do Polski około 6 tys. metrów sześciennych jednorazowego sprzętu medycznego wysokiej klasy, które możemy sobie wyobrazić jako ponad 180 wypełnionych towarem tirów. – powiedział Paweł Ossowski Prezes Zarządu ZARYS International Group - Sprowadzony do Polski asortyment został wyprodukowany zgodnie z międzynarodowymi normami. Zorganizowanie tego przedsięwzięcia było dla ZARYSU sprawdzianem możliwości i umiejętności. Uważam, że moi pracownicy zdali go celująco.